Réce-síp - a legkisebb vadkacsa

A borjú kacsa vagy síp a legkisebb vízimadár, amely hazánkban széles körben ismert. Szinte bárhol találkozhatsz vele. Milyen jellemzői vannak és milyen jellegzetességei vannak, találjuk meg együtt.

Fajta leírása

A réce kacsa súlya nem haladja meg az 500 grammot, de ez nem az egyetlen különbség a többi vadon élő vízimadártól. Ellentétben az összes országunkban ismert, szűk szárnyú hegyes szárnyakkal rendelkezik, aminek köszönhetően szinte függőlegesen tud felszállni. Ez a képesség lehetővé teszi a madár számára, hogy még a legnehezebb földre is bejuthassa a sűrűn benőtt füves vizek elérését. A réti síp az élőhely körülményeihez képest szerény, ezért gyakorlatilag az ország egész területére települ, kivéve az északi szélsőséges hideg zónákat. Ugyanakkor, ahogyan azt a gyakorlat mutatja, leginkább csendes, stagnáló vízzel rendelkező erdei tavak vagy mocsarak kedvelik. Ilyen vizeken mindig sok étel van egy kis madár számára.

Külső jellemző

A Teal egy kis kacsa, melynek keskeny szárnyai, kis teste és rövid nyaka van.. Hála nekik, a madár nemcsak jól benőtt a benőtt tározókban, hanem szinte zajtalanul repül. Igaz, a madarak tollazata nem túl világos. A tavaszi párzási időszakban a férfiaknak szürke színűek, sötét gesztenye színű fejükkel és zöld csíkkal, sárga hátán és szürke csíkkal a szárny mentén. Férfi mell rózsaszínes, sötét kis foltokkal. A madár hasa fehér, az oldalai és a vállai hamu. A szárnyak nagyon szép színei a képen láthatóak.

Nyáron és a molting periódus alatt a férfiak szürkeabb színt kapnak, anélkül, hogy nyilvánvalóan sokszínű foltok lennének. Úgy néz ki, mint egy nő. Az egyetlen megkülönböztető jellemző a fényes, még mindig tarka tükör a szárnyakon és a fekete csőr. A nősténynek ugyanaz a tollazat színe egész évben. Sötétbarna színű, könnyű felni van. By the way, a női réce nagyon hasonlít a női tőkés, csak kisebb méretű, ami jól látható a képen.

reprodukció

Ellentétben a legtöbb vízimadarak vadkacsaival, a réce a szexuális érettségét az első életévben éri el, bár nem mindig azonnal megkezdi a szaporodást. A házasságkötési és házasságkötési időszak alatt korán lépnek be, általában az első befagyasztással: májusban északon, március elején az ország déli részén. Egyes madarak párokat alkotnak a télelőhelyeken vagy a folyosón, mások - a fészkelőhelyekre érkezés után. A réce-kacsa egy másik jellemzője is van - a nők gyakran a férfiaktól külön-külön hibernáltak. A legtöbb ukut a déli szélességi fokokban télre küldi, míg a drakes gyakran az északi területeken maradnak.

A bogyók párosító játékai nagyon hasonlítanak a tőkehalra. A molt utáni ősszel a férfiak a nőstények közelében kezdődnek, és egy párot választanak. A táncok alatt a drakes a vízbe tessék a fejüket, majd élesen emelnek, hangos jellegzetes sípot bocsátanak ki. Éppen ezért, a madarak neveznek suttogóknak - réce-sípok. A madár kiválasztása után a madarak hűek maradnak egészen addig az időszakig, amíg a nő elkezdi a keltetőtojások időszakát.

A fagylaltok általában kis csoportokba rendeznek, fészket helyeznek el a földön a víz közelében vagy annak közelében. A fészek számára a nő húzzon ki egy lyukat, és az alját száraz fűvel, levelekkel vagy tűlevelű fák ágával helyezi el. A kacsa kerülete körül is bezárja a fészket tollával.

A női réce átlagosan 8-10 tojást tartalmaz, és körülbelül 23 napig inkubálja. Az élet első napjaitól a kiskacsák tökéletesen alkalmazkodnak az élethez, gyorsan, sőt ugrálhatnak, merülhetnek és önállóan szerezhetnek ételt. Az élet 30. napjáig már a szárnyon vannak.

Eloszlás és élőhely

A kacsa réce egész Európa területén, az Eurázsia északi részén fekszik, míg az északi részen az Északi-sarkvidék zónája ér. A nyugati népesség Izlandon és a déli területeken található az Aleut-szigeteken, a parancsnok, Szahalin és Hokkaido. Szintén elterjedt Észak-Mongóliában és a Primorye-ban. Kacsa télen Európa déli és nyugati zónáiban, a Kis-Ázsia nyugati részén és a Földközi-tengeren.

A vaddisznó leggyakrabban az élőhelyre választja az erdő-tundrát és az erdei sztyepet, de a sztyeppeken szinte lehetetlen találkozni. A tenyésztési szezonban a vízállások közelében álló tározók közelében fekszik. Itt van a sekély vízben az ételük. Télen és ősszel a madár általában növényi táplálékot táplál, de tavasszal és nyáron állati takarmányt táplál. Az utóbbiakat a puhatestűek, rovarok és férgek választják. Ma ez a madár vadászik.

Загрузка...

Загрузка...

Népszerű Kategóriák