Lutok - taiga madár, gyönyörű profillal

Pin
Send
Share
Send
Send


A vízimadarak kacsafotói, amelyeket az alábbiakban látni fogsz, ez egy vad, nagyon szép és érdekes madár. Az első jellemzője, hogy közbenső filogenetikai pozíciót foglal el két kacsafaj között: gogoli és merganser. Mindkét csoportnak külső jellemzői vannak. Beszélj róla részletesebben.

Fajta leírása

A kacsa vagy a fehér gogol kacsa ma a Távol-Kelet, Szibéria és Észak-Európa édesvíztestén él. Oroszországban a taiga teljes övezetét foglalja el, télen pedig a Kaszpi-tenger, a japán és az Okhotsk-tenger nem fagyasztó zónáit részesíti előnyben. Könnyű, színes tollak, közepes testméretek és szép fejprofilok. A madár nagyon jól búvárkodik, és a farokkal is úszik.

Külső jellemző

Bár a kacsa kötőjeleket fehér gogolnak nevezik, leggyakrabban a biológusok még inkább a madárat az összefonódó csoporthoz, a legkisebb fajnak nevezik. A madár átlagos súlya eléri a 600-900 grammot. A párosodás ideje alatt a hím nagyon világos tarka tollazattal rendelkezik, ekkor a háton és a fejen fehér színű, fekete színű mintázat uralkodik az egész testben. A nő kevésbé tarka, hátán szürke, a feje vörös, a teste többi része is fehér. A csőr és a mancsok szintén sötétkék színűek. A férfiaknak jól kifejezett címerük van, amint az a képen látható.

A fiatal csirkék, a nők és a férfiak az első molt előtt szinte ugyanolyan színűek, mint egy felnőtt nő tollazata. A fiatal állatoknál azonban a goiter és a szárny területe sötét szürke. A drakes növekszik és gyorsabban fejlődnek, mint a kacsák, így nagyobb a méret is.

reprodukció

A hibernálás után a tapaszok április-májusban visszatérnek a már kialakult párokba. Fészkekként a víztestek közelében fák üregeit választja, míg általában csak tollakból származó almát hoz létre. A nőstény tojásfektetést készít június elején, átlagosan 8-9 tojást fektetve. Azonban a Gogol tojásai hozzáadhatók ehhez a mennyiséghez, ami gyakran feldobja a kacsa darabokat.

Kísérő utódokat körülbelül 30 napig, ezen időszak második felében, a nőstény szorosan préselt a tojások ellen a hő megtartása érdekében. A férfi csak az első leszállási idő alatt marad a nővel, majd elhagyja. A csibék születése után az első órák nem hagyják el a fészket, utána a hívást követően az anyák kijönnek az üregből, és mennek a vízbe. Az élet 10. hetében a babák már repülhetnek.

Élőhely és életmód

Ellentétben a legtöbb vadon élő madár búvárkacsa, az otk étrendének alapja nem a hal, hanem a vízi rovarok, például szitakötők, caddis legyek, szúnyog lárvák és különböző hibák. A madarak is kétéltűeket és néhány növényzetet fogyaszthatnak. Csak a télen vagy kora tavasszal jelenhet meg a kacsamellek menüjében a hal. Ez a madár édesvízi úton fekszik, főleg erdei tározók: tavak, erdei tavak. Szintén gyakran választja ki a tiszta sekély folyók sphagnum-rájait és árterét. Ahogy már említettük, a meleg tengerek, valamint a nagy tavak vagy folyók vizében tátongó tél.

Oroszországban például egy kacsa élőhelye az Anadyr-medence, az Okhotsk-tenger partja, a Jenisei-völgy, az Indigirka, a Rybinsk-víztározó, a Lena-folyó és az Amur és a Transbaikalia-zónák. Oroszországon kívül a fészkelési szezonban a madár Finnországban és Svédországban is megtalálható. A téli kunyhóknál a csákányok Ázsia délkeleti részét, a Földközi-tengeret, a Nyugat-Európát, a japán szigeteket és az Indostan északi részét választják.

Szokatlan hangok

Az idő nagy részében a foltok csendesek, de hangjai nagyon szokatlanok. Például a női udvarlás során a drake egy "Ukrr" vagy "Kirk-Rick" emlékeztető hangot ad. A nőnek is durva hívójelei vannak, amelyek úgy hangzik, mint „wok” vagy „wok”. A nőstény tenyésztési időszakában a nőstény még mindig „sarokot” bocsáthat ki a csibékre. Ez a hasonló hang is feketék nőit teszi.

Molting időszak

Mint minden más madár, a kacsa kacsa is évente kétszer olvad (nyáron és ősszel). Ugyanakkor a tollfedél majdnem teljesen frissül nyáron és csak részben ősszel. Leggyakrabban csak a szárnyak és a farok. Fiatal madarakban az első molt szeptemberben kezdődik, néhány októberben.

Vadászat és madarak védelme

A lutka vadászat nem tilos. Ez a madár nagyon népszerű a vadászok körében. Leggyakrabban a szezon a repülések során nyílik meg. Töltött madarakat használnak.

Pin
Send
Share
Send
Send


Загрузка...

Загрузка...

Népszerű Kategóriák